Veel gestelde vragen over verduurzaming
Hieronder leest u de antwoorden op vragen die wij veel binnenkrijgen van huurders over verduurzaming van woningen.
Wat doet Sité om woningen duurzamer te maken?
We werken er hard aan om onze woningen energiezuiniger te maken. Maar we kunnen natuurlijk niet alle woningen tegelijk doen. Daarom zijn we nu eerst begonnen met de minst energiezuinige woningen. Dit zijn woningen die een E, F of G energielabel hebben. Deze woningen worden geïsoleerd en ze krijgen in veel gevallen zonnepanelen. Soms kijken we ook of een woning zonder aardgas verwarmd kan worden.
We verwachten dit vóór 2028 af te hebben. Daarna gaan we aan de slag met woningen die een beter energielabel hebben.
Kan ik overstappen op elektrisch koken?
Ja dat kan. Sité legt dan gratis een aansluiting hiervoor aan in uw meterkast en in uw keuken. U leest hier meer over elektrisch koken.
Waarom plaatst Sité nog steeds CV ketels?
Op dit moment is een CV ketel nog steeds de beste, snelste en goedkoopste oplossing. Zodra er goede alternatieven zijn voor onze woningen, gaan we deze uiteraard toepassen.
Mag ik als huurder zelf een warmtepomp plaatsen?
Nee, op dit moment nog niet. Dit is een hele grote ingreep voor een 'oudere' woning.
Ik wil mijn gasmeter laten afsluiten i.v.m. de vastrechtkosten. Mag dat?
Heeft u geen individuele cv ketel en kookt u elektrisch of gaat u elektrisch koken? Dan mag de gasmeter afgeloten worden. Neemt u hiervoor contact op met Sité. Wij geven het dan door aan Liander die de gasmeter dan komt verwijderen.
Heeft u een woning met een CV ketel? Dan mag de gasmeter niet worden afgesloten.
Mag ik een houtkachel, open haard, split-airco of airco plaatsen?
Nee. Deze aanpassingen mag u niet plaatsen.
Kunnen de lampen op de galerijen niet uit op bepaalde tijdstippen?
Vanwege de veiligheid in de complexen is het niet wenselijk om de verlichting ’s avonds en ’s nachts uit te doen. Ook het aanpassen van bijvoorbeeld de lichtintensiteit levert nauwelijks kostenbesparing op. De meeste complexen zijn overigens voorzien van LED verlichting. Hierdoor zijn de kosten van het verbruik relatief laag.
Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op mijn woning of op ons appartementencomplex?
Als het dak van uw individuele woning geschikt is, kan dat. Bij appartementencomplexen plaatsen we eventueel alleen zonnepanelen bij groot onderhoud of renovatie. Hier leest u meer over hoe Sité omgaat met zonnepanelen.
Mag ik een regenton plaatsen?
Ja dat mag. We hebben wel een paar voorwaarden waar u even op moet letten.
Mag ik mijn tuin vergroenen?
Ja dat mag. U mag bomen en struiken naar wens planten in uw tuin. Planten zorgen voor verkoeling in de zomer, geven de tuin een mooie uitstraling en helpen vogels en insecten. U moet de planten wel zelf onderhouden. In onze folder Tuinwijzer leest u meer over hoe u uw tuin kunt vergroenen. Heeft u geen tuingereedschap? Bij Sité leent u gratis tuingereedschap zoals een hark, schep of tuinslang. Neem hiervoor contact op met Sité.
Tip: Inwoners van de gemeente Doetinchem kunnen voor het vergroenen van de tuin gebruik maken de subsidieregeling Water en Groen.
Ik wil graag naar een andere woning vanwege te hoge energielasten. Kan dat?
Om te verhuizen naar een kleinere woning schrijft u zich eerst in via www.thuisindeachterhoek.nl.
Via de site kunt u dan op het woningaanbod reageren. Woningruil is ook nog een mogelijkheid. Hierbij gaat u zelf op zoek naar een huurder die zijn of haar huis met u wil ruilen.
Ik heb een warmtemeter van Ista, hoe kan ik mijn energieverbruik inzien?
Om uw verbruik te kunnen bekijken, moet u een account aanmaken bij Ista. In deze handleiding leest u hoe u dit doet.
Hoe kan ik mijn woning koel houden in de zomer?
In onze folder Een koele woning voorkomt hittestress leest u enkele praktische tips om uw woning in de warme zomermaanden wat koeler te houden.