Zonnepanelen
Zelf energie opwekken is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart u ook geld. Een manier om zelf energie op te wekken, is met behulp van zonnepanelen. Hieronder leest u het antwoord op de meest gestelde vragen over zonnepanelen.
Ik heb nog geen zonnepanelen
Kan ik zonnepanelen laten leggen op mijn woning?
Als u in een woning met een eigen dak woont en u interesse heeft in zonnepanelen, dan kunt u contact opnemen met Kremer. Zij bekijken dan of uw dak inderdaad geschikt is voor zonnepanelen en bespreken met u de mogelijkheden. U kunt hen bereiken op
zonnepanelensite@kremer.nl of bel hen via 0314-32 88 53.
Kunnen er zonnepanelen op ons appartementencomplexen of beneden-/bovenwoningen gelegd worden?
Bij een appartementencomplex of een beneden-/bovenwoning kunnen wij niet zo gemakkelijk panelen op het dak leggen. Misschien is het dak te klein (om iedere bewoner panelen te geven) of ligt het dak niet goed in de zon. Daarvoor moeten we eerst onderzoek doen. Bij appartementencomplexen en beneden-/bovenwoningen bekijken we daarom de mogelijkheden voor zonnepanelen pas als we groot onderhoud uit gaan voeren of als we een dak gaan vervangen.
Ik heb al zonnepanelen
Verandert de vergoeding die ik betaal voor zonnepanelen elk jaar?
Nee, de vergoeding die u betaalt voor zonnepanelen blijft hetzelfde. Heeft u op dit moment nog geen zonnepanelen, maar krijgt u ze binnenkort of na renovatie? Dan betaalt u de vergoeding die op dat moment geldt.
Als de energie van mijn zonnepanelen ook bijdraagt aan het energieconcept van mijn huis, betaal ik dan ook via de servicekosten voor zonnepanelen?
Ja, u betaalt dan ook via de servicekosten voor zonnepanelen. Als u in een nul-op-de-meter woning (NOM-woning) woont, betaalt u via een EPV-vergoeding. Een EPV-vergoeding is geld dat u betaalt voor energie die in huis wordt gemaakt, zoals stroom van zonnepanelen.
Vanaf 1 januari 2024 is BTW voor zonnepanelen veranderd. Heeft dit invloed op wat ik betaal voor de zonnepanelen?
Nee, dit verandert niets aan wat u betaalt. Sité heeft altijd de BTW betaald, dus uw vergoeding voor de zonnepanelen blijft hetzelfde.
Mijn zonnepanelen leveren weinig op, omdat er een grote boom naast mijn huis staat. Kan ik geld terugkrijgen van de door mij betaalde servicekosten voor de zonnepanelen?
Als uw zonnepanelen minder opleveren door bijvoorbeeld een boom, kunt u dit bij Sité melden. Wij onderzoeken dan hoeveel minder de opbrengst is en bepalen vervolgens of u geldt terugkrijgt en hoeveel dat is.
De zonnepanelen kosten mij geld, kunnen ze van het dak af worden gehaald?
Wij verwijderen geen zonnepanelen van woningen. De zonnepanelen zijn onderdeel van de woning en het huurcontract. Ook met de huidige terugleveringskosten en een eventuele toekomstige afschaffing van de saldering, bent u nog steeds goedkoper uit dan mensen zonder zonnepanelen.
We adviseren om jaarlijks te onderzoeken of uw energieleverancier nog de meest gunstige tarieven en voorwaarden heeft voor zonnepanelen. Gebruik daarvoor de gegevens uit uw jaaropgave en een vergelijkingssite zoals
independer.nl,
overstappen.nl of
easyswitch.nl.
Terugleveren kost mij geld. Kunnen jullie de installatie uitzetten en de servicekosten stopzetten?
Wij kunnen uw installatie niet voor u uitzetten. Dat kunt u zelf wel, maar is niet aan te raden. Dit verhoogt de kans op storingen.
Terugleveren levert met de huidige markt inderdaad minder op dan voorheen, maar hoeft zeker geen geld te kosten. We adviseren om jaarlijks te onderzoeken of uw energieleverancier nog de meest gunstige tarieven en voorwaarden heeft voor zonnepanelen. Gebruik daarvoor de gegevens uit uw jaaropgave en een vergelijkingssite zoals
independer.nl,
overstappen.nl of
easyswitch.nl.
De servicekosten voor de zonnepanelen zijn onderdeel geworden van uw huurcontract en kunnen wij niet zomaar stopzetten. De hoogte van de servicekosten zijn zo berekend dat de huurder altijd voordeel haalt uit de zonnepanelen. Heeft u toch twijfels over de hoogte van de servicekosten, dan kunt u bij de woonbond onafhankelijk uw servicekosten laten toetsen (
Zijn zonnepanelen op mijn huurwoning voordelig? | Woonbond).
Wat kan ik doen als ik het niet (meer) eens met de hoogte van de servicekosten die ik betaal voor de zonnepanelen?
De hoogte van de servicekosten zijn zo berekend dat de huurder altijd voordeel haalt uit de zonnepanelen. Heeft u toch twijfels over de hoogte van de servicekosten, dan kunt u bij de woonbond onafhankelijk uw servicekosten laten toetsen (
Zijn zonnepanelen op mijn huurwoning voordelig? | Woonbond).
Ik wil een vergoeding, omdat ik tegenwoordig terugleverkosten moet betalen voor mijn zonnepanelen
Sité keert daarvoor geen vergoedingen uit. We zijn niet verantwoordelijk voor energieprijzen, wet- en regelgeving of andere factoren die invloed hebben op uw energierekening. Wel valt er waarschijnlijk veel winst te behalen bij het afsluiten van een vast contract dat voordelig is voor mensen met zonnepanelen. Gebruik daarvoor de gegevens uit uw jaaropgave en een vergelijking site als
independer.nl,
overstappen.nl en
easyswitch.nl
Ik wil een vergoeding voor uitval/uitzetten van de zonnepanelen
Sité vergoedt nooit gemiste opbrengsten van zonnepanelen. In sommige gevallen kunt u wel in aanmerking komen voor teruggaaf van betaalde servicekosten voor de zonnepanelen. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen langer dan een maand niet hebben gewerkt, doordat Sité aantoonbaar nalatig is geweest in het herstellen van de werking van de installatie. Neem in dat geval contact op met Sité.