Elektrisch koken

Kookt u nu op gas en wilt u liever elektrisch koken? Sité legt gratis voor u de juiste aansluiting aan. De kookplaat en de pannen moet u wel zelf aanschaffen.

Aanpassen van de meterkast
Om elektrisch koken mogelijk te maken op een 2-fasen kooktoestel, passen wij de meterkast aan. De meterkast krijgt twee groepen van 230V met een maximale aansluitwaarde van 7360 Watt. 

In de keuken installeren wij een ‘perilex stopcontact’
Perilex is een systeem voor stekkers dat geschikt is om apparaten aan te sluiten met een hoog vermogen, zoals een kooktoestel.

Verwijderen van de gasaansluiting
Een vast onderdeel van de werkzaamheden is het verwijderen van de gasaansluiting in de keuken. Na de installatie van het elektrisch koken is het niet meer mogelijk op gas te koken. 

Elektrisch kooktoestel aanschaffen
De kookplaat schaft u zelf aan. U kunt bij elektrisch koken kiezen uit een keramische kookplaat of een inductie kookplaat. Hoewel kooktoestellen met inductie vaak duurder zijn in aanschaf in vergelijking met keramische kooktoestellen, adviseren wij huurders toch om voor inductie te kiezen: 

  • Keramische kookplaten verbruiken meer elektriciteit dan inductiekookplaten. 
  • De temperatuur van inductiekookplaten is makkelijker te regelen dan bij keramische kookplaten. Bij het warmer en kouder zetten reageert inductie sneller. 
  • Inductie is veiliger, omdat de kookplaat zelf nauwelijks opwarmt. Inductie warmt de onderkant van de pan op, niet de plaat zelf. Een keramische kookplaat blijft langer heet.  ​
Pannen voor op een inductie kookplaat
Voor het koken op inductie zijn geschikte pannen nodig. Inductie werkt namelijk met magneten, dus de bodem van de pan moet een stalen laag hebben. Met een magneet controleert u of uw pannen geschikt zijn. Als de magneet aan de onderzijde van de pan blijft kleven, kan hij gebruikt worden op een inductiekookplaat. Let op: de bodem van uw pan moet wel vlak zijn, anders maakt de pan geen goed contact met de kookplaat en kan de kookplaat barsten! Als u nieuwe pannen aanschaft, let dan op dat er aan de onderkant van de pan dit teken staat:
Wat is het symbool van geschikt voor inductie? Hoe herken je pannen die  werken op inductie? - Inductie Informatie

Aanvragen elektrisch koken
Via Mijn Sité regelt u snel en eenvoudig een aanvraag voor elektrisch koken. Log in op Mijn Sité en vul daar het contactformulier in. Vermeld in het formulier dat u een aansluiting voor elektrisch koken wilt hebben. Zodra wij uw aanvraag binnen hebben, zetten we deze door naar onze installateur. Zij nemen dan contact met u op om de aansluiting te komen aanleggen. 

Maakt u liever geen gebruik van Mijn Sité? U kunt uw aanvraag voor elektrisch koken ook via telefoon of e-mail aan ons doorgeven,