Sité neemt 117 huurwoningen van Mooiland in Ulft over

Sité neemt op 31 december 2020, 117 huurwoningen in Ulft over van woningcorporatie Mooiland. Wij zijn regionaal verankerd in de Achterhoek en namen begin 2020 al 66 woningen van Mooiland over in Doetinchem. Huurders van de 117 over te nemen woningen en betrokken partijen zijn geïnformeerd over de overname.

Overname 117 huurwoningen in Ulft

Het gaat in totaal om 95 huurwoningen aan de Allee en 22 woningen aan de Pol in Ulft. Wij komen deze huurders binnenkomt welkom heten. ‘We maken graag kennis met onze nieuwe huurders’, vertelt Els Birkenhäger, directeur-bestuurder bij Sité. ‘Dat doen we persoonlijk en uiteraard corona-proof. We informeren ze over wat de overname voor hen betekent en we gaan graag in op vragen die huurders hebben. Door de overname verandert er voor de huurders weinig: ze kunnen blijven wonen tegen dezelfde huurprijs’.
 

Reden voor verkoop

Woningcorporatie Mooiland was in 2016 nog actief in ruim 130 verschillende gemeenten. De meeste woningen van Mooiland staan in het kerngebied Noordoost-Brabant/ Gennep en rond Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Daar ‘geeft Mooiland thuis’. Buiten dit kerngebied is het bezit van Mooiland sterk versnipperd. Het gaat vaak om slechts enkele tientallen woningen per gemeente. Mooiland kan daardoor niet overal voldoende thuis geven. Andere corporaties kunnen daar met hun netwerk meer betekenen voor de huurders in de wijk. In 2016 heeft Mooiland daarom de ingrijpende keuze gemaakt om zich uit grote delen van Nederland terug te trekken. Dit doet Mooiland door het verkopen van de woningen in de gebieden die ver van haar kernregio Noordoost-Brabant liggen. Inmiddels is Mooiland bijna vier jaar bezig met deze complexmatige verkoopoperatie. Tegen het einde van 2020 verwachten zij ruim 4.500 van de in totaal 8.000 woningen verkocht te hebben, grotendeels aan andere woningcorporaties. Na afronding van deze verkoopoperatie is Mooiland in 2024 nog in zo’n 20 gemeenten actief.

Anne Wilbers, bestuurder van Mooiland vertelt: “Wij zijn blij met de verkoop van de woningen in Ulft aan Sité Woondiensten. Zo blijven de woningen behouden voor de doelgroep in de sociale huursector. Als regionaal verankerde organisatie weet Sité wat er leeft en speelt in de wijken. Dat is voor ons een belangrijke overweging bij de verkoop.”
 

Sociale huurwoningen behouden voor de Achterhoekse volkshuisvesting

Begin 2020 nam Sité al 66 woningen van Mooiland over in Doetinchem. Nu komen daar nog eens 117 woningen in Ulft bij. ‘Wij zijn blij met de overname van deze sociale huurwoningen’, vertelt Els Birkenhäger. Ze vervolgt: ‘Door de overname zorgen we dat deze sociale huurwoningen behouden blijven voor de Achterhoekse volkshuisvesting en dat de huidige bewoners hier kunnen blijven wonen, zonder dat dit voor hen ingrijpende gevolgen heeft. Dit kan anders zijn wanneer de woningen opgekocht zouden worden door een commercieel vastgoedbedrijf’.
 

Zorgvuldig proces

De verkoop en de overdracht van de woningen kende een zorgvuldig proces, waaraan Mooiland en Sité gezamenlijk werkten. Onlangs ontvingen alle huurders van de betreffende woningen van Mooiland een brief over de overname. De komende tijd ontvangen huurders meer informatie en worden ze persoonlijk welkom geheten door haar nieuwe verhuurder Sité.