De Kwekerij: 32 energiezuinige huurwoningen in een natuurinclusieve wijk

Gemeente Doetinchem en Sité zorgen samen voor de bouw van koop- en huurwoningen in De Kwekerij. Sité heeft BAM Wonen de opdracht gegeven om 32 energiezuinige huurwoningen te bouwen in deze natuurinclusieve wijk. De locatie is gelegen in de wijk Wijnbergen, rondom de Kapperskolk en nabij de Wijnbergseweg in Doetinchem. 

Woningtype en indeling 
Er worden in totaal 32 woningen gebouwd, bestaande uit 14 kleinere woningen en 18 basis gezinswoningen. De kleinere woningen zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens en kleine gezinnen. De basisgezinswoningen zijn geschikt voor meerpersoonshuishoudens en grotere gezinnen. De indeling van de begane grond van de kleine en basis gezinswoning is hetzelfde. Op de eerste verdieping heeft de kleine woning twee slaapkamers en een bergruimte. De basis gezinswoning heeft op de verdieping drie slaapkamers en een vaste trap naar de zolder.     

Uitgangspunt voor De Kwekerij is de natuur en biobased bouwen 
Deze wijk omarmt groen en natuur, integreert natuurinclusief bouwen en voorziet zowel woningen als tuinen van voorzieningen ter ondersteuning van planten en dieren. De woningen zijn ook biobased door het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen. De Kwekerij streeft naar ambitieuze duurzaamheidsdoelen op het gebied van circulariteit, energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit; kernthema's voor Sité. Dit is het eerste bouwproject in Nederland waar is uitgevraagd en opdracht is gegeven gebaseerd op de criteria van 'Het Nieuwe Normaal'.  
 
Planning (onder voorbehoud) 
- Start bouw: 4e kwartaal 2024 
- Start verhuur: jan/febr. 2025 
- Oplevering: 2e kwartaal 2025 

Afbeelding: sfeerimpressie MIX Architectuur