Waarom betaal ik meer/minder huur dan mijn buren?

Voor de berekening van de huurprijs hanteert Het Ministerie van VROM een woningwaarderingsstelsel. Hiermee kunt u zelf uitrekenen wat de maximale huurprijs van uw woning mag zijn. Met behulp van het formulier ‘Waardering zelfstandige woning’ hier op de website van de Rijksoverheid kunt u de berekening maken, zodat u er zeker van bent dat u niet teveel huur betaalt. 

Zodra de huur van een woning wordt opgezegd, wordt er een nieuwe huurprijs bepaald aan de hand van het huurprijsbeleid. Punten worden gegeven voor bijvoorbeeld de oppervlakte van de kamers en het energielabel. De kwaliteit van de woning komt tot uitdrukking in de puntentelling. U kunt via uw persoonlijke pagina de puntentelling van uw woning inzien. Hoe meer voorzieningen, hoe meer punten en daaraan gekoppeld een hogere huurprijs.
Het kan zijn dat u als huurder nog een relatief lage huur voor de woning heeft betaald. Zodra de huurder gaat verhuizen en de woning leegkomt, wordt de huur verhoogd, zodat deze weer in balans is met de kwaliteit van de woning.

Lagere huur kan ook!
Vanaf januari 2016 is een nieuwe wet ingegaan. Woningcorporaties moeten passend toewijzen. Om voldoende betaalbare woningen te hebben voor mensen met een laag inkomen, wordt bij sommige woningen de huurprijs verlaagd.

Was dit antwoord nuttig?

Geef uw beoordeling door middel van sterren:

Hoe kunnen wij u nog verder helpen?