Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?

Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. Sité zorgt ervoor dat u voldoende rookmelder in huis heeft.

Rookmelder verplicht op elke verdieping
In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht. Sité voorziet alleen de verplichte ruimtes een rookmelder. Het staat u uiteraard vrij om zelf extra rookmelders te plaatsen.

Storing aan rookmelder
Bij storingen aan de rookmelder(s) neemt u zo spoedig mogelijk contact op met uw onderhoudspartner. 

Informatie voor als u zelf rookmelders bij gaat plaatsen
Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. U koopt deze bijvoorbeeld bij een bouwmarkt of online. Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen. 
U hangt een rookmelder;

  • bij voorkeur in de hal;
  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.
Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt.

Voor uw veiligheid is het belangrijk om uw rookmelders regelmatig te testen. 


 


Was dit antwoord nuttig?

Geef uw beoordeling door middel van sterren:

Hoe kunnen wij u nog verder helpen?