Werkgroep woongebouw Huberroos haalt 10.000 euro Oranje Fonds-subsidie op voor binnentuin

[02-03-2022] Voor de vernieuwde binnentuin van woongebouw de Huberroos in Doetinchem zette een werkgroep van bewoners zich sinds 2019 in. De binnentuin moet bewoners straks meer uitnodigen om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren. Met subsidie van het Oranje Fonds en de steun van GGNet en Sité kan de werkgroep hun plan realiseren. Deze week starten de werkzaamheden. In het voorjaar volgt een feestelijke opening.

De binnentuin is onderdeel van woongebouw Huberroos, waar woningcorporatie Sité eigenaar van is. Het gebouw bestaat uit 56 appartementen, waarvan GGNet er 22 huurt om beschermd wonen mogelijk te maken. In 2019 kwam het verbeterteam van de GGNet-locatie, dat bestaat uit enkele bewoners die daar via GGNet wonen en actief meedenken, met het initiatief voor de vernieuwde binnentuin. De huidige binnentuin voorziet volgens hen onvoldoende in de behoefte van bewoners om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren.

Een groene plek die uitnodigt om elkaar te ontmoeten
De werkgroep die uiteindelijk is gevormd heeft samen met een tuinarchitect een ontwerp bedacht binnen het thema ‘Samen Huberroos’. Door het vele groen, de natuurlijke materialen en de comfortabele meubels moeten bewoners zich straks uitgenodigd voelen om elkaar in de binnentuin te ontmoeten en er activiteiten te organiseren. Een grote wens van de betrokken bewoners. Ook GGNet wil er straks haar koffiemomenten en andere activiteiten organiseren.
 
‘Een leuke en leerzame ervaring’
Roel heeft als bewoner en lid van de werkgroep veel tijd en energie gestoken in het initiatief. “Het samenwerken om ons idee verder te brengen en hiervoor voldoende steun te vinden heeft ons als betrokken bewoners een leuke en leerzame ervaring opgeleverd”, vertelt hij. Voor een deel van financiering kon de werkgroep rekenen op GGNet en Sité, maar daarmee waren ze er nog niet. Roel: “Om ons plan te realiseren was extra geld nodig. Sité heeft uiteindelijk namens ons een subsidieaanvraag ingediend bij het Oranje Fonds. Wij zijn erg blij dat die subsidie is toegekend en dat de vernieuwde binnentuin er nu echt komt”. 
 
‘Verder kijken dan de eigen voordeur’
Willem van der Veen, die vanuit Sité betrokken is bij het initiatief, is trots op de fijne samenwerking met bewoners en partner GGNet. “Ik vind het mooi om te zien hoe de betrokken bewoners verder kijken dan hun eigen voordeur en zich inzetten voor een fijne, groene en sociale woonomgeving. Alleen al de samenwerking om tot een plan te komen heeft bewoners dichter bij elkaar gebracht. Dat draagt uiteindelijk net zo veel bij aan het woonplezier als de binnentuin zelf”, vertelt hij.
 
Over het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Beluister ook de podcast van initiatiefnemers Roel en Lotte over ‘Samen Huberroos’
Hierin vertellen Roel en Lotte zelf hoe zij het proces van eerste initiatief tot aan de realisatie hebben ervaren. De SoundCloud-link naar de podcast is hier te vinden: podcast Samen Huberroos.