Vroegsignalering Betalingsachterstanden Doetinchem

Heb je als inwoner van de gemeente Doetinchem betalingsachterstanden bij twee of meerdere vaste lasten (huur, water, energie, ziektekosten etc.)? Dan kun je een bezoek van de buurtcoach verwachten.

Geldzorgen en schulden, het is nog steeds een taboe. Mensen proberen zo lang mogelijk met rekeningen heen en weer te schuiven in plaats van zo snel mogelijk hulp te vragen. Het brengt meestal veel stress teweeg en vaak hogere achterstanden. Landelijk gezien is er een toename van betalingsachterstanden. Mensen komen er zelf niet meer uit en vinden het lastig om hulp te zoeken of weten niet waar te beginnen. Daarom wordt vroegsignaling opgestart.

Vroegsignalering naast Bronckhorst, nu ook in Doetinchem

Het doel van Vroegsignalering is om ontruimingen en/of afsluiting van water/elektriciteit te voorkomen en goede hulp te bieden. Om sneller deze hulp te bieden zijn er landelijk pilots Vroegsignalering opgestart. Dit start nu ook in de gemeente Doetinchem. In de gemeente Bronckhorst loopt deze pilot nu bijna een jaar.

Persoonlijk contact en hulp

Het BKR krijgt de gegevens van de instanties waar betalingsachterstanden zijn. Zij geven dit, bij twee of meer betalingsachterstanden, aan de gemeente door. Dan gaat er in de gemeente Doetinchem een buurtcoach op pad om persoonlijk contact te leggen en hulp te bieden. In de gemeente Bronckhorst is er een speciaal Vroegsignaleringsteam die bij de mensen aanbelt. Ze bieden hulp; soms zelf, soms schakelen ze iemand anders in. Soms eenmalig, soms vaker of langdurig. U als klant bepaalt, niemand anders. De ervaringen leert dat wanneer alle schulden in beeld zijn en er zicht is op een goede oplossing, er weer rust komt. Want niemand zit te wachten op een problematische situatie.