‘Uut huus’ in eigen buurt: huurders Uuthuuskes De Huet krijgen sleutel

[06-09-22] Donderdag ontvingen de huurders van de drie nieuwe woningen op het Dilleveld in Doetinchem de sleutel van hun nieuwe stek in de wijk waar ze vandaan komen. “Ik ben heel blij dat het nu zover is”, vertelt huurder Jelle een paar dagen na het ontvangen van de sleutel. “Ik ben direct aan de slag gegaan in m’n nieuwe huis, zodat ik er deze week al in kan”. Jelle en de andere huurders komen uit de wijk De Huet en zijn blij dat ze ook hier hun wooncarrière kunnen starten. WAM&VanDuren realiseerde deze woningen in opdracht van Sité.

Verhuurd aan jongeren uit De Huet 
Jongeren in de leeftijd van 23 tot 28 jaar uit de wijk De Huet konden met voorrang reageren op deze woningen. Bij de inschrijving vroegen we jongeren daarnaast om aan te geven waarom zij aan het Dilleveld willen wonen. En minstens zo belangrijk: wat zij kunnen betekenen voor de buurt. Bij de ongeveer 200 reacties per woning ontvingen we heel veel verschillende motivaties via filmpjes en brieven. Dit bevestigt het beeld van Sité dat veel jongeren gelukkig graag in de Achterhoek willen blijven. 

Volwaardig en duurzaam wonen
Een ‘Uuthuuske’ is een duurzame woning die te verplaatsen is. Met een oppervlak van ongeveer54 m2 is het een volwaardige woning voor starters. De woningen hebben een woonkamer/keuken, badkamer, apart toilet, slaapkamer en berging. Op het dak liggen maar liefst 20 zonnepanelen. De woning is daarnaast helemaal gasloos. De huurprijs van de Uuthuuskes van Sité ligt rond de € 585,- euro per maand, exclusief servicekosten. Afhankelijk van het inkomen is huurtoeslag mogelijk.

Mogelijk meer in Doetinchem en Bronckhorst 
Sité voert gesprekken over in totaal twee locaties in Doetinchem en de gemeente Bronckhorst waar mogelijk ook tijdelijke woningen te realiseren zijn. Els Birkenhäger (directeur-bestuurder Sité): “Wij zien tijdelijke woningen als een mooie aanvulling op permanente woningen, vooral op plekken waar normale woningbouw niet op korte termijn mogelijk is. Maar het liefst realiseert Sité betaalbare woningen op een vaste plek, passend bij de huidige vraag en de demografische ontwikkelingen in onze regio”.