Slimme en duurzame nieuwbouw aan Beethovenlaan reduceert CO2 productie

[23-03-2023] Aan de Beethovenlaan in Doetinchem is Plegt-Vos, in opdracht van Sité Woondiensten, eind 2022 gestart met de bouw van 70 duurzame tweekamer- en driekamerappartementen. Vanuit het streven toe te werken naar een CO2-neutrale en aardgasvrije woningvoorraad, heeft Sité bewust gekozen om de nieuwbouw aan de Beethovenlaan te laten realiseren door Plegt-Vos. Met hun Slimme Huizenfabriek produceert Plegt-Vos als eerste in Nederland duurzame, kant-en-klare woningen en woningcomponenten.

Inmiddels zijn bijna alle wanden op de begane grond geplaatst. Deze snelle bouw is mogelijk doordat de gevelelementen rechtstreeks uit de Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos komen. De elementen worden eenvoudig en snel door vakmensen op de bouwplaats in elkaar gezet. Met deze samenwerking bouwt Sité deze appartementen sneller, duurzamer en betaalbaarder.

Huurders profijt van snel en duurzaam bouwproces
Op donderdag 23 maart werd de bouw van de 70 duurzame appartementen gevierd op de bouwplaats. Michèle de Ruiter, manager Wonen & Vastgoed bij Sité en Jauke Klein, Commercieel Directeur Plegt-Vos Oost, hielpen voor deze gelegenheid mee met het plaatsen van een wand op de eerste verdieping. “Door de innovatieve manier van bouwen is 35% CO2-reductie haalbaar en dit percentage kan zelfs nog oplopen”, vertelt Jauke Klein. Michèle de Ruiter vult aan: ”Bij Sité vinden we het ontzettend belangrijk dat onze woningen op de toekomst zijn voorbereid en dat verduurzamen onze huurders wat oplevert. We kunnen sneller dan voorheen 70 nieuwe appartementen toevoegen aan de Doetinchemse woningmarkt. De bouw van deze 70 nieuwbouwappartementen is door de samenwerking met Plegt-Vos niet alleen sneller, maar ook duurzamer. De toekomstige huurders wonen straks namelijk in een comfortabele woning met beperkte energielasten.”
 
70 betaalbare appartementen geschikt voor starters en 55-plussers
De nieuwbouw aan de Beethovenlaan bestaat uit twee gebouwen. Het streven is om de nieuwbouw dit jaar op te leveren.
De tweekamerappartementen krijgen een woonoppervlak van 56 m2 en zijn erg geschikt voor starters op de woningmarkt. De driekamerappartementen krijgen een woonoppervlak van ruim 70 m2. Alle appartementen zijn ‘rollatorgeschikt’. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor 55-plussers die (alvast) de stap willen maken naar een goed toegankelijke woning en voor mensen die minder goed ter been zijn.
 
Doorstroom op de woningmarkt bevorderen
Huurders van Sité en oudere huurders uit de wijk hadden voorrang bij de verhuur. Zo bevorderen we de doorstroming op de woningmarkt en komen er weer woningen vrij voor andere woningzoekenden. De appartementen zijn inmiddels allemaal aangeboden via ThuisindeAchterhoek.nl, het platform voor sociale huurwoningen in de Achterhoek. Voor de verhuur van deze appartementen was volop belangstelling. De komende weken worden de appartementen toegewezen.
 
Versterken van de groene woonomgeving
Bij de realisatie van de twee woongebouwen is er extra aandacht voor de groene omgeving. Dit najaar wil Sité samen met nieuwe huurders en met de gemeente een plan maken voor de inrichting van het terrein rondom de twee gebouwen.

Foto: Robert Huls