Sité start proef met ‘woningruilgroep’ voor eigen huurders

[01-06-2022] Vanaf vandaag kun je als huurder van Sité lid worden van de Facebook-groep ‘Woningruil Sité Woondiensten’. De proef loopt tot eind 2022 en wordt daarna geëvalueerd. Sité onderzoekt of het extra faciliteren en onder de aandacht brengen van woningruil eraan bijdraagt dat meer huurders sneller een passende woning vinden. Zeker nu de vraag naar betaalbare woningen groot is, kan woningruil een oplossing zijn. Bijvoorbeeld voor woningzoekers die momenteel niet passend huren. Gerdien Vossers , woonadviseur bij Sité, vertelt wat ze vindt van de proef. 

‘Een passende woning is de basis voor een fijn thuis’

Gerdien Vossers heeft als woonadviseur veel contact met huurders van wie de persoonlijke situatie is veranderd, zonder dat de woning mee verandert. Ze geeft aan dat het de standaard levensgebeurtenissen zijn, die dit veroorzaken. “Gaan samenwonen of scheiden, de geboorte van een kind of juist de kinderen die het huis verlaten. Maar bijvoorbeeld ook dat het inkomen plotseling stijgt of daalt. Hierdoor kan het zijn dat je gaat uitkijken naar een andere betaalbare woning.”

Gerdien is enthousiast over de proef: “Zeker nu de vraag naar betaalbare woningen groot is, kan het vinden van een woning via Thuis in de Achterhoek lastig zijn. Ik hoop dan ook dat de woningruilgroep van Sité voor veel succesvolle woningruilen gaat zorgen, want een passende woning is de basis voor een fijn thuis.”

Zo werkt de woningruilgroep van Sité

De woningruilgroep van Sité is een Facebook-groep voor huurders van Sité die op zoek zijn naar een andere huurwoning van Sité. Door een ruiladvertentie te plaatsen in de groep kun je als huurder je eigen huurwoning aanbieden voor woningruil, en daarnaast aangeven welke woning je zoekt. Andere leden doen op hun beurt hetzelfde. Match? Dan kunnen de betreffende huurders een aanvraagformulier voor woningruil invullen op onze website.

Leren van andere lokale initiatieven

Een Facebook-groep voor woningruil is geen nieuw fenomeen. Voor verschillende regio’s, gemeenten en plaatsen bestaan al algemene woningruilgroepen. Voor de inrichting en het beheer van deze groep heeft Sité inspiratie opgedaan bij vergelijkbare initiatieven. Zo heeft Sité de beheerder van de Facebook-groep Woningruil Doetinchem uitgenodigd om te vertellen over haar ervaringen als eigenaar van deze groep met ruim 900 leden.

Welkome aanvulling op bestaande platforms

Sité verwacht dat de eigen Facebook-groep voor woningruil een welkome aanvulling is op de bestaande platforms. De beheerders van de groep werken bij Sité en weten wat er komt kijken bij een succesvolle woningruil. Waar nodig denken zij mee en geven ze tips.