Sité klaart tuinklus via Present in Week van het Huren

In het kader van de Week van het Huren hebben medewerkers van Sité via Present Doetinchem vorige week een tuinklus geklaard bij een huurder van Sité. In verband met het coronavirus slechts met een kleine afvaardiging, zodat ze onderling voldoende afstand konden houden. De gezellige middag leverde niet alleen een opgeruimde tuin op voor de bewoner, maar leerde de medewerkers van Sité ook veel over wat er schuil kan gaan achter een slecht onderhouden tuin. Van dichtbij ervaarden ze hoeveel een paar uur van hun tijd betekende voor een ander.  

Wanneer de tuin je boven het hoofd groeit 

Meer dan welkom waren de medewerkers van Sité in de tuin van een bewoner in de muziekbuurt. Haar tuin heeft veel onderhoud nodig, maar hier is ze zelf fysiek niet toe in staat. Ook in haar kleine kennissenkring vindt ze niet de hulp die ze nodig heeft. Het liefste wil ze een onderhoudsvriendelijke tuin, maar dat kan ze niet betalen. Het resultaat is dat het onderhoud van de tuin haar boven het hoofd is gegroeid. De hulp die ze nu van de groep vrijwilligers vanuit Sité krijgt, komt dus als geroepen. 

Josefien Nahuis, projectcoördinator bij Present Doetinchem: “We zien vaker dat wanneer omstandigheden zoals fysieke problemen, weinig financiële middelen en een kleine kennissenkring samenkomen, het onderhoud van de tuin er al snel bij in schiet.” Toen medewerkers van Sité voorstelden om tijdens de Week van het Huren via Present een tuinklus te gaan doen, is Nahuis voor hen op zoek gegaan naar een passende klus. Present koppelt groepen vrijwilligers aan mensen die wel wat extra handen kunnen gebruiken. Het aanbod van de vrijwilligers is hierbij het uitgangspunt.  

Belang van goede samenwerking  

Voor de aanpak van slecht onderhouden tuinen werken Sité en Present al sinds 2017 samen in het ‘Project Tuinen’. Ze doen dit samen met de Stadskamer, Pauropus en buurtcoaches van de gemeente Doetinchem. Waar groot eenmalig onderhoud nodig is, pakken vrijwilligers van Present dit op of wordt Pauropus ingeschakeld. Nahuis: “De uitdaging is vervolgens om samen met de bewoner en de betrokken organisaties een structurele oplossing te vinden voor het tuinonderhoud. Zo verzorgen vrijwilligers van de Stadskamer het reguliere onderhoud van ruim veertig tuinen. Alles in overleg en in samenwerking met de bewoner”.  

Het gesprek aangaan met bewoners 

“We zijn erg blij met de duurzame samenwerking die wij hebben met Present, vertelt Max Nab, medewerker van Sité. “Het lag voor ons dan ook voor de hand om in de Week van het Huren als vrijwilligers via Present op pad te gaan”, vervolgt hij. “Het is een mooie manier om het gesprek aan te gaan met elkaar en met bewoners. Naast dat de tuin er nu weer netjes bij ligt, hebben we ook een gezellig praatje kunnen maken met onze huurder.” 

‘Ik hoop dat meer mensen zich hiervoor inzetten’ 

Het was al met al een goed bestede middag waarin de medewerkers van Sité veel hebben geleerd over de oorzaken die schuil kunnen gaan achter een slecht onderhouden tuin. Het was volgens de deelnemers vooral ook heel leuk om te doen. Het gelegenheidsklusteam van Sité heeft zich voorgenomen om binnenkort nog een keer gezamenlijk een tuinklus te gaan doen. “We hebben ook collega’s opgeroepen om hetzelfde te doen. Het is leuk en betekenisvol, dus ik hoop dat meer mensen zich hiervoor in gaan zetten”, besluit Nab.  

Lijkt het jou ook leuk om samen in een kleine groep een paar uur iets voor iemand anders te betekenen en zo Doetinchem een stuk mooier en socialer te maken? Meld je dan aan bij Josefien Nahuis, josefiennahuis@presentdoetinchem.nl of T: 06 4860 8993.