Sité biedt huurders palet aan mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen wonen

Sité biedt oudere huurders en huurders met een fysieke beperking, van woningen die de Doetinchemse corporatie gaat verbeteren via groot onderhoud of renovatie, nu gratis een duurzaam thuis pakket aan. Het duurzaam thuis pakket biedt hen de mogelijkheid om zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig te kunnen wonen. Wil de huurder liever verhuizen naar een woning die beter past bij zijn of haar woonwensen? Ook dat is een mogelijkheid, want Sité kent nu ook een seniorenregeling. Om de woonwensen van haar huurders te achterhalen gaat Sité in gesprek, om vervolgens samen de mogelijkheden te bekijken.

Gratis duurzaam thuis pakket voor oudere huurders en huurders met een fysieke beperking
Jaarlijks verbetert en verduurzaamt Sité een groot aantal woningen via groot onderhoud of renovatie. Tijdens deze projecten zijn we intensief met bewoners in gesprek over hun woonbeleving en woonwensen’, vertelt Els Birkenhäger, directeur-bestuurder bij Sité. ‘Dit moment grijpen we aan om met oudere huurders door te praten over hoe zij hun woontoekomst zien’. Daar waar oudere huurders aangeven graag te willen blijven wonen in hun huidige woning, biedt Sité hen gratis een ‘duurzaam thuis pakket’. Dit geldt ook voor huurders met een fysieke beperking. Het duurzaam thuis pakket bestaat uit het uitvoeren van een thuisscan, waarbij samen met de bewoners wordt gekeken welke mogelijke oplossingen aansluiten bij de wensen en behoeften van de huurder.
 
Tweede trapleuning, beugels op het toilet en sociale alarmering
Voorbeelden van aanpassingen zijn het ophogen van bestrating, het plaatsen van een tweede trapleuning, het aanbrengen van beugels in de badkamer of op het toilet, het aanbrengen van drempelhulpen of het plaatsen van buitenverlichting. Ook is sociale alarmering, een onderdeel van het duurzaam thuis pakket. Huurders krijgen een alarmknop in hun woning, waarmee ze alarm kunnen slaan bij een beginnende brand of een inbraak. Ook inactiviteit (bijvoorbeeld door een val) wordt geregistreerd. Kinderen of buren worden automatisch gebeld of ontvangen een melding op hun smartphone via een app. Deze sociale alarmering, als onderdeel van het bredere duurzaam thuis pakket, wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Regiodeal Leef Samen en de provincie Gelderland.
 
Advies aan huis
Sité werkt samen met organisatie ZlimThuis. Wanneer een huurder aangeeft interesse te hebben in het duurzaam thuis pakket, komt iemand van ZlimThuis bij de huurder langs om samen het hele huis door te lopen om te kijken waar slimme oplossingen en hulpmiddelen mogelijk zijn. Deze adviseur geeft tips en adviezen ter vergemakkelijking van het wonen. Daarnaast geeft Sité de huurder de mogelijkheid om aanvullende aanpassingen te doen, die de huurder zelf kan aanschaffen.
 
Seniorenregeling: persoonlijke advies en begeleiding
Geven de huurders in het gesprek met Sité aan liever te verhuizen naar een woning die beter aansluit bij hun woonwensen, dan biedt Sité persoonlijk advies en begeleiding. Een woonadviseur van Sité maakt een afspraak voor een adviesgesprek en gaat met de huurder in gesprek over hun woonwens. Samen bekijken ze vervolgens de mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de huurder verhuist naar een levensloopbestendige woning, met het woon- en slaapprogramma op de begane grond.
 
Na succesvolle pilot in Drempt biedt Sité meer oudere huurders woonoplossing
Het duurzaam thuis pakket en de seniorenregeling zijn beschikbaar voor oudere huurders waarvan hun woning via groot onderhoud of renovatie verbeterd wordt. Zij ontvangen hierover bericht van Sité. Dit jaar is dit onder andere in de wijk Overstegen in Doetinchem, de Papaverstraat in Doetinchem en in de Molenkolkweg in Steenderen. In 2018 deed Sité een pilot in Drempt. De Doetinchemse corporatie bood oudere huurders en huurders met een fysieke beperking van 69 woningen in Drempt, waarvan de woning een opknapbeurt kreeg, een pakket met woningaanpassingen aan. Deze pilot heeft bijgedragen aan de wens van senioren om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Na deze succesvolle pilot heeft Sité besloten om dit pakket verder uit te breiden tot het ‘duurzaam thuis pakket’ en deze ook aan te bieden aan huurders met een fysieke beperking.