Opvang Oekraïense vluchtelingen

[21-02-2022]  Steeds meer Oekraïense vluchtelingen komen Nederland binnen. Ook binnen de Achterhoek komen veel initiatieven van de grond voor vluchtelingen uit Oekraïne. Sommige huurders vragen of zij Oekraïense vluchtelingen in huis mogen nemen. Sité geeft ruimte voor deze warme initiatieven en denkt graag met u mee.

Vluchtelingen in huis nemen? Een paar aandachtspunten en tips

Bent u van plan onderdak aan te bieden? Wij denken graag met u mee. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen met onze partners Buurtplein en Laborijn. Samen adviseren wij u over wat het betekent om vluchtelingen in huis te nemen en wat er zoal bij komt kijken. Wij geven u graag een paar aandachtspunten en tips mee:
  • We vinden het fijn als u ons erover informeert. Dit kan via telefoonnummer (0314) 37 20 07 of met een mail aan onze coördinator Angela.Veldkamp@swd.nl.
  • U blijft verantwoordelijk voor de goede bewoning van uw woning. 
  • U kunt geen onderhuurovereenkomst aangaan met de tijdelijke logees. 
  • Als u de huur opzegt, kan de logee niet blijven wonen of de huurovereenkomst van u overnemen.
  • Als ‘gastgezin’ komt er veel op u af; regel het op een goede manier via Thuisopvang Oekraïners Bronckhorst Doetinchem (TOBD). Zij zijn bereikbaar via st.tobd@gmail.com en matchen vluchtelingen met gastgezinnen.
  • Vluchtelingenwerk heeft elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen aan de Kapoeniestraat 41 in Doetinchem. Dit spreekuur is er ook voor u, als gastgezin. Telefonisch contact opnemen met Vluchtelingenwerk kan ook via (0314) 64 72 80 of (06) 12 20 75 08.

Er is nog veel onduidelijk. Langdurige opvang van Oekraïense vluchtelingen kan op termijn gevolgen hebben voor uw toeslagen, uitkeringen en gemeentelijke belastingen. Laat u daarom goed informeren. Dat kan onder meer op deze websites: