De campagne over de gevaren van een hennepkwekerij gaat door

[02-03-2022] Vorig jaar is de bewustwordingscampagne over de gevaren en gevolgen van hennep van start gegaan. "We hebben het initiatief voor deze campagne genomen omdat er nog regelmatig hennepkwekerijen worden aangetroffen”, vertelt Els Birkenhäger. “Samen met de gemeente en politie brengen we met deze campagne de gevolgen en gevaren onder de aandacht. Naast folders en posters kon iedereen vorig jaar in het centrum van Doetinchem een hennepcontainer bezoeken. Het bezoek vond ik indrukwekkend en heel leerzaam. De gevaren zijn echt groot.”

Thuis hennep kweken lijkt een snelle manier om geld te verdienen. Maar schijn bedriegt. “Wordt een hennepkwekerij ontdekt, dan betekent het eigenlijk vrijwel altijd dat de huurders hun huis kwijt zijn en ook 2 jaar niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Iets wat bewoners zich vaak niet realiseren als zij besluiten aan de hennepteelt mee te werken.”
 
Bezoek de hennepcontainer en leer een kwekerij herkennen
Op 12 maart staat er weer een hennepcontainer in de stad, deze keer in Overstegen. Ook later dit voorjaar nog op diverse plekken, zoals in Gaanderen, Wehl en winkelcentrum De Bongerd. “Voorlichters vertellen bezoekers uitgebreid over de risico’s en hoe je een kwekerij herkent”, vertelt burgemeester Mark Boumans. Zelf bezocht hij de container toen die in oktober in het centrum van de stad stond. “Zeker interessant om eens te gaan kijken”, vindt hij.
 
Gevaarlijk voor de buurt
“Voor hennepkweek is veel licht nodig. Om energiekosten te besparen, stelen kwekers stroom. Door ondeskundige aanleg levert dit vaak levensgevaarlijke situaties op. Met het risico dat er brand kan ontstaan. Gevaarlijk voor de bewoners en de buurt. En dat willen we uiteraard niet in onze stad.”
Els Birkenhäger benadrukt dat hennepkwekerijen een slecht effect hebben op de leefbaarheid. ”Het trekt ongure types aan. Op de gekste tijden van de dag. Situaties die wij niet in onze woonwijken willen.”
 
Voorkomen dat bewoners in de verleiding komen
“Bewoners die zelf een kwekerij beginnen of daar bijvoorbeeld hun zolder voor verhuren, die doen dat mogelijk omdat ze dringend geld nodig hebben. “Het is belangrijk dat we vroeg in gesprek komen met mensen die betalingsproblemen hebben, zodat we samen kunnen voorkomen dat ze schulden opbouwen en de verkeerde keuzes maken. Een betalingsprobleem los je niet op met een kwekerij!”, geeft Birkenhäger aan.
 
Vermoedt u dat er in uw buurt een hennepkwekerij is? Melden kan anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000 of meld het via www.meldmisdaadanoniem.nl. Samen helpen we hennepteelt de wijk uit.

Bekijk wanneer de hennepcontainer bij u in de buurt staat