Huuraanpassing 2022

De huur van uw woning

Wij vinden het belangrijk dat de huur past bij de kwaliteit van de woning en dat onze woningen betaalbaar zijn. Daarom vragen wij niet het maximale bedrag wat wij mogen vragen voor een sociale huurwoning. Het maximale bedrag dat wij mogen vragen voor een sociale huurwoning wordt berekend volgens een puntensysteem, dat het woningwaarderingsstelsel heet. Dit puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan. De woning krijgt punten voor onder meer de oppervlakte van de vertrekken, voorzieningen in de keuken en het sanitair, de energieprestatie en woonomgeving. Bij het puntenaantal hoort een maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. Met behulp van het formulier ‘Huurprijscheck zelfstandige woning’ op de website van de huurcommissie kunt u een berekening maken, zodat u er zeker van bent dat u niet teveel huur betaalt. Wij vragen niet het maximale bedrag wat wij mogen vragen voor een sociale huurwoning, maar een lager percentage hiervan.

Sité mag de huren ééns per jaar aanpassen. Dit gebeurt meestal per 1 juli.

Huuraanpassing per 1 juli 2022

Om goede, comfortabele woningen te kunnen bieden, investeren wij in onderhoud en renovatie van onze woningen. Om dit mogelijk te (blijven) maken passen wij per 1 juli de huurprijs aan. Wij verhogen de huur per 1 juli 2022 inflatievolgend met 2,3%.

Met sommige huurders hebben wij contractuele afspraken gemaakt over de jaarlijkse huuraanpassing. Voor hen wordt de huur aangepast met het percentage, zoals dat is overeengekomen in het huurcontract.

Hulp voor huurders met betalingsproblemen

Heeft u financiële moeilijkheden en verwacht u door deze huuraanpassing uw huur niet te kunnen betalen? Wij gaan graag met u in gesprek. Wij bespreken samen met u wat de oplossing kan zijn in uw situatie, want maatwerk bieden aan huurders met betalingsproblemen doen we al jaren. En dit blijven we doen. Desgewenst maken we zelfs een budgetoverzicht met u, zodat u in één oogopslag een helder overzicht hebt van uw financiële situatie. Inzicht hebben in uw financiën is namelijk de dé tool om niet in de schulden te komen of er juist uit te komen. We geven u advies over mogelijke voorzieningen waar u aanspraak op kunt maken om uw inkomen te vergroten en helpen u desgewenst met het maken van proefberekeningen. Ons doel is om mensen aan het wonen te houden. Daar gaan we voor en daar gaan we heel ver in. We werken daarbij nauw samen met onze partners. Neem gerust contact met ons op via (0314) 37 20 00. We gaan graag met u in gesprek en luisteren naar uw verhaal.

Ruimere mogelijkheden huurtoeslag     

De huurtoeslag houdt woningen voor lagere inkomens betaalbaar. Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor het aanvragen van de huurtoeslag veranderd. Wellicht zijn er voor u daarom ruimere mogelijkheden rondom het aanvragen van huurtoeslag. Het maximale huurbedrag is omhoog gegaan en de harde inkomensgrens is komen te vervallen. Dit kan betekenen dat u aanspraak kunt maken op huurtoeslag, waar u dat in het verleden niet kon. Wilt u weten of er voor u iets verandert of dat u in aanmerking komt voor huurtoeslag? Maak dan een proefberekening via de website van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl).

Moet ik mijn huuraanpassing doorgeven voor de huurtoeslag?

Omdat er ruimere mogelijkheden zijn rondom het aanvragen van huurtoeslag, kunt u via de website van de belastingdienst nagaan of er voor u iets verandert (zie de informatie in de alinea hierboven). Verandert er voor u niets? Sité geeft voor al onze woningen de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Per november 2022 bepaalt de Belastingdienst het nieuwe voorschot bedrag van de huurtoeslag per januari 2023.

Mijn huur is te hoog geworden voor huurtoeslag. En nu?

Door een huurverhoging is uw huur te hoog geworden voor huurtoeslag. Maar als u de maand vóór de verhoging al huurtoeslag kreeg voor dezelfde woning, blijft u huurtoeslag krijgen. Dit noemt de Belastingdienst 'verworven recht'. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst. 

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de huuraanpassing per 1 juli 2022?

U kunt schriftelijk bezwaar maken tegen de huurverhoging tot 30 juni 2022. Het formulier hiervoor kunt u aanvragen bij het secretariaat van de huurcommissie. het telefoonnummer is 1400 (lokaal tarief op werkdagen van 8-20.00 uur). U vindt het formulier ook op www.huurcommissie.nl. Uiterlijk 30 juni 2022 kunt het bezwaarformulier bij ons inleveren. 

Op grond waarvan kan ik bezwaar maken?

U kunt bezwaar maken tegen de huurverhoging wanneer één van de algemene bezwaargronden van toepassing is. Meer hierover vindt u op www.huurcommissie.nl.

Wat gebeurt er als mijn bezwaarschrift gegrond verklaart?

Wanneer u voor 30 juni bezwaar maakt en de Huurcommissie beoordeelt uw bezwaar als gegrond, dan passen wij de huuraanpassing per 1 juli 2022 aan.

Wat gebeurt er als de Huurcommissie mijn bezwaar ongegrond verklaart?

Sité stuurt uw bezwaarschrift voor 1 augustus 2022 door naar de Huurcommissie ter beoordeling. De beslissing van de Huurcommissie is bindend, maar partijen kunnen binnen zes weken tegen de uitspraak in beroep gaan. Leest u hierover meer op www.huurcommissie.nl.

Huurders vóór 1 mei bericht

Huurders van Sité krijgen vóór 1 mei 2022 een brief over de huuraanpassing.