Ventileren

Uw woning ventileren is heel belangrijk. Want frisse, droge lucht voorkomt schimmelvorming en is goed voor uw gezondheid. Ook warmt frisse en droge lucht sneller op en bespaart dus energie! Zorg daarom altijd voor een goede ventilatie.

Ventileer 24/7
Laat dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes open. Ventileer extra  na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning. 

Laat de mechanische ventilatie aan
Heeft u mechanisch ventilatie in de keuken, toilet en de badkamer, dan zitten er ventielen in het plafond die de lucht automatisch afzuigen. Die zijn aangesloten op een centrale ventilatiebox, die ervoor zorgt dat de lucht wordt afgevoerd. Deze hoort altijd aan te blijven staan. Via ventilatieroosters (en eventueel een open raam) komt er verse lucht naar binnen. 

Zet de verwarming niet te laag zodat vocht goed verdampt
In iedere woning is vocht aanwezig. Doordat we ademen, koken, douchen en bijvoorbeeld de was drogen. Een gezin brengt gemiddeld 10 tot 15 liter vocht per dag in huis. Te veel vocht in een woning zorgt voor ongewenste geurtjes en schimmel. Voor onze gezondheid is het dus beter om goed te ventileren. En zet de verwarming niet te laag, in ieder geval niet onder 15°C, anders kan het vocht niet goed verdampen. En omdat het langer duurt voordat vochtige lucht opgewarmd is, kost het meer energie om uw woning te verwarmen. Zonde!

Kijk voor meer ventilatietips op MilieuCentraal of bekijk dit filmpje.